Sa invatam sa crosetam si sa tricotam

Sa invatam sa crosetam si sa tricotam

Crosetatul si tricotatul sunt indeltniciri foarte vechi.


Modelele sunt concepute sau preluate de la batranii nostri si se adreseaza tuturor persoanelor cu experienta in arta crosetatului si tricotatului dar mai ales incepatorilor.

"DE LA LUME ADUNATE SI-NAPOI LA LUME DATE"
myassy1980@yahoo.com

duminică, 13 noiembrie 2011

Montarea ochiurilor pe andrele

MONTAREA OCHIURILOR IN DIFERITE VARIANTE


Montarea" ochiurilor (primul pas) inseamna "asezarea" ochiurilor pe andrea.


Pentru inceput, ai nevoie de doua andrele si de fire potrivite ca grosime cu andrelele. Daca nu poti aprecia cu exactitate, intreaba in magazin. Sigur vei fi indrumata de vanzatoare sau de celelalte cumparatoare.


Metoda clasica
1. Tine amandoua andrelele in mana dreapta, iar cu stanga apuca firul, conform ilustratiei. Lucrul nu se incepe de la capatul firului, ci de la o lungime de 30-40 cm.

  


2 - Cu ambele andrele, agata firul si trece-l prin bucla din stanga si apoi prin cea din dreapta.

3 - Trage usor de firele luate astfel si vei avea deja primele doua ochiuri.

4 - In continuare, vei repeta miscarea descrisa anterior (firul tras prin bucla din stanga, apoi, prin cea din dreapta), obtinand numai cate un ochi.


Stilul simplu de montare a ochiurilor (revista "Avantaje"):


a1. Formam o bucla din fir, lasand circa 12-15 cm spre capat.  


a2. Indoim bucla peste fir pe partea dinspre capat.

a3. Apucam cu degetele firul din interior si tragem pana  cand se formeaza o bucla cu un nod.
   
a4. Introducem andreaua prin bucla si tragem de capatul firului pana cand bucla se va strange in jurul andrelei. 



a5. Cu firul din ghem formam o bucla pe degetul mare de la mana stanga, tensionand firul cu celelalte degete.

a6. Introducem andreaua in bucla formata pe degetul mare si tragem firul pana se formeaza ochiul pe andrea.

a7. Repetam operatiunea pana obtinem numarul dorit de ochiuri.


 Stilul dublu de montare a ochiurilor:
b1. Pentru ca ne vom folosi de firul ramas la formarea ochiurilor pe andrea, vom lasa o lungime suficienta a acestuia (in functie de numarul de ochiuri). Incepem prin a forma o bucla cu nod similar pasilor anteriori dar folosindu-ne de cele doua andrele.



b2. Tinem andrelele cu mana dreapta. Pe aratatorul mainii stangi infasuram fir din ghem, iar cu degetul mare formam o bucla rasucita din firul de rezerva , tensionandu-l intre celelalte degete.

           b3,b4 -Introducem andreaua in bucla rasucita de pe degetul mare apucand firul tensionat de pe aratator. Strangem ochiul astfel format pe andrea.



 b5,b6 -Urmatorul ochi se va forma asezand bucla pe degetul mare nerasucita si preluand pe andrea firul tensionat de pe degetul aratator.



b7. Repetam operatiunile de mai sus alternativ pana cand obtinem numarul de ochiuri dorit. Ochiurile duble formate vor arata astfel:
     - Prin stilul dublu de montare a ochiurilor vom obtine o baza elastica de pornire, iar prin stilul simplu, o baza mai rigida.
     - Ochiurile formate prin stilul dublu, folosind 2 andrele sunt mult mai usor de lucrat pentru primul rand.
Acum putem porni in calatoria tricotatului folosind ochiurile de baza in tricotaj.




Montarea ochiurilor pe andrele, capitol din cartea "Tricotaje de mina" a Marthei M. Recht, Ed. Tehnica, 1957


"Se deşiră firul de pe ghem atît cît să dubleze firul cu care trebuie să se monteze ochiurile, socotind 1 – 2 cm pentru fiecare ochi. Acest calcul variază după grosimea firului de lînă şi a andrelelor cu care se execută tricotajul respectiv.

Montarea ochiurilor se poate face în două feluri: cu firul dublu, cînd tricotajul nu prezintă o altă garnitură pe margine, sau cu firul simplu.

Pentru montarea ochiurilor cu fir dublu se îndoaie firul de lînă dublîndu-l pe distanţa calculată pentru montarea numărului necesar de ochiuri şi se înnoadă uşor capătul liber al firului pe firul ce se deşiră de pe ghem.

Capătul liber al firului dublu se trece după degetul mare şi cel arătător al mîinii stîngi, potrivind cu nodul făcut pe lungimea firului să se aşeze în spatele degetului arătător. Capătul liber al firului dublu şi firul de pe ghem se ţin în palmă sub celelalte trei degete (Fig. 2). Cu mîna dreaptă se trec pe sub fir, de jos în sus între degetul mare şi cel arătător, două andrele strînse la un loc (Fig. 3) cu care se trage firul către degetul mare. Cu vîrful andrelelor se prinde firul de pe degetul mare, apoi se ia firul de pe degetul arătător şi se trage prin bucla care se formează pe degetul mare (Fig. 4), după care bucla se scoate de pe degetul mare şi se strînge formîndu-se primul ochi. Se repetă operaţiunea pînă se completează numărul necesar de ochiuri, după care se scoate una din andrele şi se trece la tricotarea primului rînd de ochiuri.



După ce se calculează lungimea necesară pentru montarea ochiurilor de la punctul fixat, firul se trece pe după degetul mare, prinzîndu-l dinspre interiorul mîinii, iar firul dinspre ghem se fixează înfăşurîndu-l pe degetul arătător. Pe sub firul trecut pe degetul mare se întorc andrele dinspre exterior şi se ia bucla desemnată de firul trecut pe după deget, formînd astfel primul ochi. Operaţia se repetă pînă se montează toate ochiurile necesare .

x

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu